Meyve Şurupları

Mürver bitkisinin yaprakları, çiçekleri, meyvesi ve odunu yetiştiği bölgelerdeki insanlar tarafından faydaları sebebiyle kullanılmaktadır. Halk arasında mürver bitkisi Sambucus nigra yöresel adı mülver olarak geçmektedir ve bitkinin çiçeklerinden çay, odunundan oyuncak ve meyvesinden reçel yapımında o bölgede yaşayan insanlar tarafından faydalanılmaktadır. Diğer bir doğal tür olan Sambucus ebulus yaprakları böcek ilacı ve meyveleri renk verici olarak kullanılmaktadır (Kültür 2008). Mürverin yöresel olarak kabul edilen tıbbi faydalarından bazıları şunlardır; sakinleştirici, ağrı kesici, ishal kesici, terletici ve müshil etkisi bulunduğu ayrıyeten bronşit ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı halk tarafından kabul edilmektedir (Kültür 2007).

SAĞLIK VE TIPTAKİ YERİ
Mürver bitkisi yıllardır dünyanın çeşitli bölgelerinde yerel halk tarafından grip, soğuk algınlığı, sinüzit ve uçuk gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu hastalıklara sebebiyet veren virüslere karşı antiviral etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu konuda yapılan çalışmalarda mürver bitkisinin grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Mürver şurubu içirilen grip hastaların %90’ı 3 günün sonunda iyileşirken plasebo (teselli ilacı) verilen hastaların ise üç günün sonunda sadece %25’i iyileşmiştir (Zakay-Rones, Z. 2004). Mürverin meyveleri ve çiçekleri ateş düşürücü (Barak ve ark. 2002; Gorchakovaet ve ark. 2007), romatizma tedavisinde (Uncini Manganelliet al. 2005), boğaz ağrıları, karın ağrıları, sinüs iltihapları ve ishal gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır (Schapowal 2007).

Ticari mürver sularında bulunan antioksidan ve fenolik içeriğin diğer kırmızı meyvelere göre daha zengin olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir (Berrmidez-Soto ve Tomas-Barberan2004). Mürver lif, kalsiyum, fosfor vitamin B6 ve vitamin A yönünden zengin içeriğe sahiptir. Bu yönüyle diğer kırmızı meyvelerden daha değerlidir. Mürver meyvelerinin işlenmesinden sonra oluşan pürede bol miktarda antosiyaninler bulunmaktadır. Bu kimyasalların kozmetik sanayinde, eczacılıkta, organik tarım ve gübre yapımı gibi çeşitli alanlarda değerlendirilmesi mümkündür (Seabra ve ark 2008). Mürverle ilgili en önemli çalışmalar olarak AIDS ve H1N1 (domuz gribi) gibi hastalıkların tedavi sürecinde destekleyici etkileri araştırılmaktadır. Bu çalışmalarda mürverin kanser hücrelerini önemli miktarda azalttığı ve domuz gribinde önleyici etkisi ortaya konulmuştur(Barak ve ark. 2001 ; Konlee 1998).